Sebtapasz


Sportolni jó és egészséges, azonban néha előfordulhatnak sérülések is. A karcolás, horzsolás, zúzódás gyakori velejárója lehet az aktív mozgásnak, de sérülés tünete lehet a fájdalom, a duzzanat és a beszűkült végtagmozgás is, amely főként az izmokat, az ízületeket és a szalagokat érintheti. Pár apró elővigyázatossági intézkedés betartásával biztonságossá tehetjük a kerti munkát. A nap káros sugarai, a vegyszerek maró hatása elleni védekezés, a fokozott folyadékbevitel segít elkerülni a sérüléseket.

A téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Pedig néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetőek az akár halálos kimenetelű esetek https://hu.wikipedia.org/wiki/Kollag%C3%A9n. Bár a sérülések nem kötődnek évszakokhoz, a legtöbb baleset mégis télen ér minket. A lakástüzek, csúszós utak, hideg időjárás okozta sérüléseket azonban el lehet kerülni, ha betartunk néhány egyszerű szabályt.

A cukorbetegség az elesés szempontjából külön kockázatot jelenthet, mivel a diabéteszeseknél gyakoribbak a szembetegségek: az egyensúlyérzet csökkenhet, így nő az elesés valószínűsége is. A cukorbetegség nemcsak a szervezet belső szerveinek működésére van hatással, hanem befolyásolja a test külső jegyeit is. Szerencsére egy kis odafigyeléssel sok probléma megelőzhető.

A cukorbetegek utazása gondos tervezést igényel, különösen akkor, ha inzulinkezelés folyik. A felkészültség nyugodtabb utat biztosít, így érdemes jól átgondolni teendőinket még az utazás előtt. A sebek gyors felismerése és megfelelő kezelése a cukorbetegek esetében kiemelten fontos. Az időben észlelt sebek szakszerű kezelésével ugyanis komolyabb szövődményeket előzhetünk meg.

Évente több mint ötezer ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében, többségük megmenthető lenne. Interjú az újraélesztés fontosságáról Dr. Sirák András házi-, és mentőorvossal. A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés. Legtöbbször elég egy kis köhögés, de akár tragikusan is végződhet. Mit tehetünk a megelőzés érdekében és hogyan nyújtsunk elsősegélyt a bajban?

Rate this post