Milyen vizsgálatok segítenek a várandós kismamának?


A veleszületett rendellenességek jó része már a terhesség alatt diagnosztizálható. Az ilyenkor végzett különféle szűrővizsgálatok arra szolgálnak, hogy az orvos megállapíthassa: van-e esetleg a kismamának vagy a babának valamilyen komolyabb egészségi problémája. A szűrővizsgálatok önmagukban nem elegendőek, hiszen a pontos diagnózis felállításához olyan vizsgálatokra is szükség van, amelyek bizonyos tünetek vagy gyanús leletek esetén célzottan „veszik szemügyre” a kérdéses területeket.

A terhesség alatt a nők részére az orvosok azért ajánlják ezeket a vizsgálatokat, hogy ellenőrizzék a veleszületett rendellenesség meglétét, hiányát, illetve a baba és a mama állapotát is. Ha szeretnénk még többet megtudni a szűrővizsgálatokról, bátran keressük fel orvosunkat és kérdezzünk rá a minket érdeklő dolgokra. A terhesség során többször végeznek ultrahangos szűrővizsgálatokat. Az első ilyen alkalom az úgynevezett kora-terhességi, vagyis a 0. ultrahang-vizsgálat. Ekkor mutatják ki hivatalosan a terhességet is.

Az I. ultrahang-szűrővizsgálat elvégzése a 12-14 hét közé tehető. Ekkor nézik meg, hogy van-e bármilyen fejlődési vagy kromoszóma-rendellenesség a szervezetben, és más kóros állapotok korai felismerése is ilyenkor történhet meg.

A II. ultrahang-szűrővizsgálatra a 18. héten kerül sor. Ez a vizsgálat a 35 év feletti anyák számára kötelező. Az eljárás során ebben az esetben is a fejlődési rendellenességekre jellemző eltéréseket, illetve a kóros állapotokat vizsgálják ki – a következő szerveket, testrészeket figyelembe véve:

A III. ultrahang-szűrővizsgálat a 30-32. héten történik meg, ilyenkor a késői elváltozásokra fordítanak kiemelt figyelmet. A magzati növekedést és annak zavarait, a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény elhelyezkedését és érettségét is ellenőrzik ekkor. A vizsgálat fő célja az esetleges rizikócsoportok kiemelése és az ő esetükben további vizsgálatok elvégzése.

A IV. ultrahang-szűrővizsgálatot a kiírt szülési időpont környékén végzik. Ekkor a következő dolgokat figyelik:

A szűrővizsgálatokról fontos tudni azt is, hogy bizonyos esetekben még akkor is pozitív eredményt mutatnak, ha az édesanya vagy a baba szervezetében nincsen semmiféle baj. Még ritkábban fordul elő az, hogy egy elváltozás nem látszik, vagy az orvos elsiklik egy már létező elváltozás felett. Itt lényeges kiemelni, hogy az esetek csupán kis hányadában történik meg.

Rate this post