Repülő betegségeink: A Hepatitis B


A Hepatitis B-t az azonos nevű vírus okozza, és gyakorlatilag a világ bármelyik részén elkaphatjuk. A jó hír viszont az, hogy egy kis elővigyázatossággal viszonylag könnyen el tudjuk kerülni a bajt. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A Hepatitis B világszerte bárhol előfordulhat, mégis leginkább Kelet-Ázsiában, Dél-Amerikában, Közép-Keleten, az indiai szubkontinensen, illetve Kelet- és Közép-Európa délebbi területei fordul elő.

A panaszok és a tünetek a következőek lehetnek:

Érdekes módon a betegek jelentős része – körülbelül 30 százaléka – tünet- és panaszmentes marad a kór lefolyása során.

Hogyan terjed a Hepatitis B hu.wikipedia.org?

A Hepatitis B vérrel, vérkészítménnyel és vérrel szennyezett tűvel is fertőzhet. Ez utóbbi általában intravénás droghasználat során, illetve nem megfelelően végzett tetoválás és piercing-belövés következtében történhet. A vírust – rosszabb esetben – orvosi műszerek is bejuttathatják a szervezetbe vagy komolyabb probléma esetén vérátömlesztés után is megtörténhet baj. Szexuális úton is átkerülhet a Hepatitis B az egyik szervezetből a másikba, ezért fontos, hogy megőrizzük a hidegvérünket és egy-egy romantikus nyáréjszakán gondoskodjunk a megfelelő védekezésről, tehát az óvszerről is.

A Hepatitis megelőzhető!

A fentiekből egyenesen következik, hogy biztonságos vérkészítmény alkalmazásával, a vérrel történő véletlenszerű szennyeződés elkerülésével, illetve óvszerhasználattal is elkerülhető a baj. Ha mégis a védőoltás mellett döntenénk, a következőket érdemes figyelembe vennünk:

Hogyan gyógyítható?

A HBV akut lefolyási időszakára vonatkozóan nem áll rendelkezésre specifikus terápia. Ebben a szituációban csak tüneti kezelés lehetséges, például csillapítani a hányingert, pótolni a folyadékot, amit a beteg az esetleges hányás és hasmenés következtében veszített el https://hu.wikipedia.org/wiki/Giliszta. Amikor a betegség már a krónikus szakaszába lépett, rendelkezésre állnak különböző antivirális szerek is. Ilyenkor kezelhetőek az esetlegesen fellépő szövődmények is. Súlyosabb esetben, azaz májdaganat vagy májcirrózis esetén szóba jöhet a transzplantáció is. A betegség akut fázisának lezajlását követően krónikus betegség alakulhat ki, a krónikus megbetegedések szövődményei halált okozhatnak az esetek körülbelül 15-20 százalékban.

Rate this post