Sebkezelési tanácsok cukorbetegeknek


A sebek gyors felismerése és megfelelő kezelése a cukorbetegek esetében kiemelten fontos. Az időben észlelt sebek szakszerű kezelésével ugyanis komolyabb szövődményeket előzhetünk meg.

Miért fontos a sebkezelés?

Nem számít milyen apró vagy jelentéktelen egy seb, a cukorbetegnek komolyan kell vennie azt. A diabéteszesek esetében sokkal valószínűbb a tyúkszem, a száraz bőr és az idegbántalom kialakulása, illetve ha ezek együttesen jelennek meg, az növelheti a fekélyek és fertőzések megjelenési esélyét. Mivel a cukorbetegek gyakran látási problémákkal is küzdenek, nem mindig veszik észre az apró sebeket, amelyek éppen emiatt könnyen elfertőződhetnek, elfekélyesedhetnek. A fertőzés terjedését hidegrázás, láz jelzi és a baktériumok a véráramba is bejuthatnak oda. Egy súlyossá vált seb többet árthat az egyszerű fájdalomnál: olyan komoly károkat is okozhat, amelyre végül csak az amputáció jelenthet megoldást. Éppen ezért annyira fontos az apró sebek kezelése, illetve már azok megelőzése is.

Mi segíti és mi akadályozza a sebgyógyulást?

Ha a bőr vérellátása jó és a seb nem fertőződött, akkor könnyebben begyógyul. A sérülés következtében a szervezet olyan funkciókat mozgósít, amelyek lehetővé teszik a gyógyulást: a seb körül olyan anyagok termelődnek, amelyek új sejtek létrehozását segítik. Ezek az újonnan képződött szövetek kitöltik és befedik a sebüreget https://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g.

A sebgyógyulás legfőbb akadálya a fertőzés. Sebfertőzéskor ugyanis a baktériumok (Staphylococcus, Streptococcus) olyan mértékben elszaporodnak a sebüregben, hogy elpusztítják azokat a sejteket, amelyeknek újra kellene termelniük az elpusztult szöveteket. Ezt az egész folyamatot úgy lehet elképzelni, mint egy csatát: a szervezet harcot vív a baktériumokkal, amelyek mérgező anyagokat termelnek. Amennyiben nagyon nagy a gennykeltő baktériumok száma, a szervezet nem tudja elpusztítani azokat. A sárga, sűrű genny jelzi, hogy a baktériumok „győztek”, ilyen esetben a seb mélyül és a gyógyulás elhúzódik.

Hogyan kezeljük sebeinket helyesen lesz?

Fertőzött sebek, nem gyógyuló lábszársebek, illetve a nyiroködémás láb, a lipödéma (másnéven zsírödéma), a „fájós dagadt láb” vagy a krónikus vénás keringési elégtelenség gyakran marad kezeletlenül egy-egy cukorbeteg esetében. A probléma sokszor abban gyökerezik, hogy a betegek nem tudják hova és kihez is kellene fordulniuk. Ezeket a panaszokat elsősorban lábszakrendelésen lehet kezelni, a sikeres kezelés azonban több szakma együttes ellátását is igényli: bőrgyógyász, érsebész, ortopéd sebész véleménye és közreműködése egyaránt szükséges a gyorsabb gyógyuláshoz. Ha tehát nehezen gyógyuló sebet észlelünk magunkon, minél előbb forduljunk kezelőorvosunkhoz. A mihamarabbi gyógyulás érdekében fontos a pontos kivizsgálás, ugyanis a sebgyógyulást akár egy ingadozó vércukorszint is késleltetheti.

Rate this post