Töltsük fel a kamrát télire!- Amit az aszalásról tudni érdemes


Ismerjük a tücsök és a hangya jól ismert meséjét. A tücsök egész nyáron csak hegedült, míg a hangya szorgosan dolgozott, hogy előkészüljön a télre. Itt az idő, hogy mi is elkezdjük a felkészülést, és a friss gyümölcsöket aszalással tartósítsuk a hideg napokra. Hogy ne kopjon fel az állunk!

Bár ősszel szinte alig tudnunk választani a sok elérhető gyümölcs és zöldség közül, télen már jóval nehezebben juthatunk hozzá a kedvenc csemegéinkhez. Az aszalással ugyanakkor a hideg napokon is előcsalogathatjuk a nyár ízeit, és még rostban gazdag energiaforráshoz is juthatunk. Tudták ezt az őseink is, akik a Közel-Keleten már több mint 5000 évvel ezelőtt is ehhez a fortélyhoz folyamodtak, hogy tartósítsák a gyümölcsöket-zöldségeket.

De, hogy mit is aszaljunk?

Az aszalt gyümölcsök és zöldségek előkelő helyet foglalnak el az egészséges élelmiszerek sorában, hisz rostban gazdagok, de vitamint és sok ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például a vas és a kálium, de emellett nagy cukor- és energiamennyiséggel is bírnak. A magas rosttartalmú aszalt füge vagy szilva pedig székrekedés ellen is hatásos lehet, persze megfelelő folyadékpótlás mellett.

A kertünk gyümölcseiből az őszibarackot, a szilvát, a körtét vagy a birsalmát, a zöldségekből pedig a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a vöröshagymát és a legtöbb termesztett és gyűjtött ehető gombát tudjuk aszalni https://hu.wikipedia.org/wiki/Anti%C3%B6sztrog%C3%A9n-di%C3%A9ta. A zöldségek és gyümölcsök mellett ugyanakkor a különböző fűszernövényeket is tartósíthatjuk ilyen módon télire, így például a kaprot, a tárkonyt, a lestyánt, a citromfüvet, a borsmentát is.

De hogyan is kell aszalni?

Aszaláskor a termény 70-80%-os víztartalmát 15-20%-osra csökkentjük, úgy, hogy a végén már egy csepp nedvességet sem tudunk a kezünkkel kipréselni belőle, így körülbelül 2,5 kg friss gyümölcsből, zöldségből 0,5-1,5 kg aszalványt nyerünk.

Aszalás…

Aszaláskor mindig törekedjünk a fokozatosságra, a lassúságra, így ugyanis a zöldségek-gyümölcsök nem veszítik el az értékes levüket, zamatukat és a felszínén sem képződik kemény, rágós kéreg.

Mihez használjunk aszalványokat?

Az aszalt gyümölcs ízletesebb és édesebb, mint a friss, ezért sütéshez és desszertkészítéshez is bátran használhatjuk. Kiváló alapanyaga a gyümölcskenyereknek, töltelékeknek, de önmagában is fogyaszthatjuk például édesség helyett. Vízbe áztatva vagy megfőzve bővül a felhasználhatósága: ehetjük magában melegen, áttörve lekvár helyett, húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként vagy müzlikbe, salátákba keverve.

+1 recept a reggelihez:

Tegyünk gabonapelyhet – zab-, árpa-, rozs-, és búzapelyhet – kefirbe vagy joghurtba, szórjuk meg olajos magvakkal és friss aszalt-gyümölcsdarabkákkal, majd ízesítsük mézzel!

Rate this post